2 min16 augustus 2023

Één wettelijk minimumuurloon: de gevolgen op een rij

Per 1 januari 2024 komt er één wettelijk minimumuurloon. Op dit moment hangt het uurloon af van wat als fulltime werkweek geldt bij de opdrachtgever. Dit wisselt van 36 tot een 40-urige werkweek. In al deze gevallen is het minimumuurloon per maand gelijk, terwijl dit per uur in bepaalde sectoren of bedrijven lager uitvalt dan in andere. Met de nieuwe wet wordt dit gelijkgetrokken. Flexmarkt sprak met Marcel Reijmers over de gevolgen van deze verandering. Wij zetten de belangrijkste  op een rij.

Verschillende stijgingen

Wanneer een 36-urige werkweek geldt, zoals de gezondheidszorg en de overheid, blijft het minimumloon gelijk. Bij een 40-urige werkweek zullen de loonschalen die gebaseerd zijn op het wettelijk minimumuurloon (WML) 10% stijgen. Deze stijging komt boven op de halfjaarlijkse stijging van het minimumloon in januari.

De loonkosten en het loongebouw

Alle werkgevers krijgen te maken met de verhogingen, ook werkgevers met minder ‘minimunloners’. De verhoging van het minimumloon speelt namelijk ook door in het maximumpremieloon, het loon waarover de werkgever belastingen en sociale verzekeringspremies betaalt. Daarnaast zal de stijging van het WML waarschijnlijk een opwaartse druk op de lonen betekenen. Doordat er arbeidsovereenkomsten en voorwaarden moeten worden aangepast zou het goed kunnen dat vele bedrijven het hele loongebouw opnieuw moeten vormgeven.

Loonverschillen in lagere regionen

Wanneer iemand nét boven het WML zit, is de kans groot dat deze daar op 1 januari ineens onder valt. Ook in deze gevallen moet het loon verhoogd worden, maar hierdoor is de kans dat loonverschillen in lagere regionen van het loongebouw zullen verdwijnen. Flexmarkt zegt dan ook dat de verwachting is dat cao-partijen hier zeker over zullen onderhandelen.

Duidelijkheid zorgt voor minder discussies

Vooral wanneer (internationale) medewerkers bij verschillende opdrachtgevers werken, ontstaat er vaak discussie over verschillende minimumlonen op de loonstroken. Met één WML is ook deze discussie opgelost! Daarnaast wordt ook het controleren van de toepassing van het WML en de ET-regeling vele male makkelijker.

Bron: Flexmarkt

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Tips voor een succesvol onboardingproces

3 min18 september 2024

De voordelen van een goede onboarding

2 min5 september 2024

House of Covebo door de ogen van Dennis Riksen

2 min23 juli 2024

BENIEUWD WAT WIJ VOOR JOU KUNNEN DOEN?