Hoe ga jij voorbereid het evaluatiegesprek in?
Het is alweer bijna december en dat betekent dat de evaluatiegesprekken er weer aan komen. Om jullie een handje te helpen hebben we een aantal handige tips opgesteld!
Het is voor veel mensen erg spannend, de evaluatiegesprekken. Daarom nemen wij je in deze blog mee wat het inhoud en wat een aantal handige tips kunnen zijn. Het is een gesprek voor zowel de leidinggevende als de medewerker zelf. Je gaat waarschijnlijk met je leidinggevende in gesprek over de afgesproken doelen en acties en of de punten die zijn aangepast/toegevoegd in het voortgangsgesprek. Wat is hier nu de status van, is alles afgerond etc. De arbeidsvoorwaarden, waaronder de beloning, zullen dus vast al door je hoofd gaan. Geen zorgen, de leidinggevende zal dit hoogstwaarschijnlijk gelijk aan het begin van het gesprek of zelfs voorafgaand het gesprek al met je delen. Zo kun je je op de rest van het gesprek focussen.
Tip 1: Neem initiatief in het gesprek
Voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zowel voor jou als voor je leidinggevende. Denk alvast na over jouw eigen reflectie van het jaar en stuur deze voorafgaand naar je leidinggevende. Dit laat jouw eigen initiatief en betrokkenheid zien, en zo komt niets als een verrassing.
Tip 2: Voer een echt gesprek
Het voortgangsgesprek is een gesprek tussen twee partijen, dit evaluatiegesprek is meer eenzijdig, maar moet geen monoloog worden. Dit betekent dat je ook zeker zelf de kans mag en kan grijpen om jouw verhaal te vertellen. Laat pauzes vallen in je verhaal en geef je leidinggevende de kans te reageren of vragen te stellen. Neem je tijd, zo zorg je ervoor dat het geen gesprek wordt dat gevoerd ‘moet’ worden. Het is een fijn moment om echt even terug te kijken op jouw jaar en dit is ook de kans om met frisse energie aan het nieuwe jaar te beginnen.
Tip 3: Volg het gesprek op
Tijdens evaluatiegesprekken worden afspraken vaak aangepast of worden er nieuwe afspraken gemaakt voor komend jaar. Vervolgens is het belangrijk dat deze ook daadwerkelijk worden opgevolgd en niet alleen in het document blijven staan. Let hier zelf ook goed op en plan eventueel alvast een volgend gesprek in om elkaar op de hoogte te houden.
Tip 4: Focus op afgelopen jaar maar blik ook vooruit
Blik vooral terug op afgelopen jaar. Kijk samen goed naar wat er afgesproken is in het voortgangsgesprek en hoe daarmee omgegaan is. Uiteraard is het ook goed om vanuit hier doelen te stellen voor komend jaar. Wat ging afgelopen jaar minder goed en waar wil je jezelf in ontwikkelen? Waar krijg je juist energie van en waar wil je aankomend jaar meer mee doen?
Tip 5: Bespreek wat je goed vindt gaan
Durf te vertellen; waar ben je zelf trots op? Natuurlijk mag je ook vragen naar verbeterpunten en mag je deze zelf ook bedenken en bespreken. Maar het allerbelangrijkste is dat het ook fijn moment is om te bespreken wat je allemaal goed hebt gedaan en om te vertellen waar je trots op bent.
Succes met de gesprekken! Wees eerlijk, zie het als een (fijn) gesprek en ga er lekker voorbereid in.