3 min27 november 2023

Herstel je werk-privébalans

Vaak willen we (te) veel tegelijk: presteren op je werk, een volle sociale agenda, tijd voor hobby’s en natuurlijk ook genoeg tijd voor familie. Helemaal niet gek dus als je de balans soms kwijt bent. In deze blog vertellen we je graag wat tips die wij hebben geleerd van Openup om onze werk-privébalans te herstellen. Ook jij kan de balans tussen werk en privé weer terugvinden, lees je mee?

Begin bij zelfreflectie

Kijk eerst eens goed naar je sterke punten en welke hulpbronnen je hierbij hebt. Kijk dan eens naar je huidige stressfactoren. Wanneer je deze helder hebt, kun je kijken naar de (mogelijke) balans tussen deze twee. Bedenk je eens welke hulpbronnen of welke eigen sterke punten je in kan zetten wanneer de stressfactoren opspelen. Zo vind je een balans tussen je eigen kracht, je hulpbronnen en je stressfactoren.

Grenzen herkennen

Soms wordt stress je te veel. Dat is heel normaal en daar hebben we allemaal weleens last van. Het is belangrijk om je eigen grenzen te leren kennen, zo kun je op tijd een stapje terug doen om je stressfactoren te verminderen. Zo kun je (waarschijnlijk) voorkomen dat je minder veerkracht hebt op je werk, thuis een korter lontje hebt of minder energie hebt voor de leuke dingen in je leven. Leer je eigen grenzen (her)kennen en geef ze aan.

Meer balans in je leven

Gedachten, gevoelens en gedrag; het reageert allemaal op elkaar. Het is belangrijk om de wisselwerking tussen deze te begrijpen, zo kun je namelijk je reactie op stress aanpakken. Op deze manier kun je de balans tussen werk en privé weer herstellen. Met de volgende vier tips van Openup kun je je stressniveau verlagen (of liever laag houden) en zorgen voor meer rust in je leven!

Word je bewust van je lichaam

Probeer te luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Hoe voelen je spieren, je ademhaling en je buik? Voel je ergens spanning of onrust in je lijf? Om je bewuster te worden van je fysieke gewaarwordingen, kun je een ademoefening doen. Zo kom je meer in contact met je lichaam.

Daag je gedachten uit

Stress is niet altijd slecht. Probeer je kijk erop eens uit te dagen wanneer je stress voelt. Bedenk jezelf: Wat probeert het me in deze situatie te vertellen? Kan ik het misschien in m’n voordeel gebruiken? Studies tonen aan dat wanneer je minder gestrest bent over het hebben van stress, dit kan leiden tot minder negatieve effecten. Het kan ook helpen om je situatie eens vanuit het perspectief van een ander te bekijken. Wat als het om een familielid of goede vriend ging; welk advies zou jij diegene dan geven?

Stel prioriteiten en delegeer

Verdeel je taken van belangrijk naar minder belangrijk en van urgent naar niet-urgent. Zijn er taken die je in 5 tot 20 minuten kunt afmaken? Voer deze dan gelijk uit. Wil je grotere doelen aanpakken? Verdeel ze dan in kleinere stappen, met een realistische tijdsplanning.

Maak tijd voor dingen die je energie geven

Juist wanneer je het al druk hebt is het heel belangrijk om tijd vrij te houden voor dingen die je wilt doen en niet alleen maar voor dingen die je moet doen. Dus dingen die je doet voor je plezier. Spreek met jezelf af dat je een (vast) dagdeel in de week tijd vrijmaakt voor jezelf en je hobby’s. Wat dat dan ook is dat bepaal jij, bewegen, muziek, lezen; als jij er maar plezier uit haalt.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Tips voor een succesvol onboardingproces

3 min18 september 2024

De voordelen van een goede onboarding

2 min5 september 2024

House of Covebo door de ogen van Dennis Riksen

2 min23 juli 2024

BENIEUWD WAT WIJ VOOR JOU KUNNEN DOEN?