4 min14 maart 2024

Verschillende generaties op de werkvloer: dit zijn de voordelen.

De Gen Z'ers bestormen momenteel de werkvloer. Ze zijn opgegroeid met de digitale wereld, werken om te leven en zijn echte multitaskers. Zo brengen ze een frisse wind over de werkvloer. Wat zijn de voordelen en valkuilen van deze generatie en wat kunnen ze leren van de oudere generaties? In deze blog nemen we jullie mee in de voordelen van samenwerken tussen verschillende generaties.

Gen Z in het kort:

+ Gen Z is geboren met een telefoon in hun hand. Ze pakken ontwikkelingen op dit gebied zonder moeite op en zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ze chatten liever dan dat ze bellen en houden van snelle en korte communicatie.

+ Gen Z is innovatief. Ze zijn opgegroeid met het volgen van succesverhalen, van Mark Zuckerberg tot reis influencers die van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Alles is te volgen op social media. Ze weten dat creativiteit en innovatie beloond kunnen worden en durven ervoor te gaan.

+ Werken om te leven. Gen Z vindt de werk-privébalans enorm belangrijk en durft hier hun eigen grenzen in aan te geven. Van het leven genieten is het allerbelangrijkste, en eerlijk gezegd, daar kunnen we ze stiekem alleen maar gelijk in geven toch?

- Druk op prestaties. Op social media zien Gen Z'ers iedereen slagen en hun doelen nastreven. Soms vergeet deze generatie dat op social media vaak alleen de positieve kant van het verhaal wordt gedeeld. Zo is de prestatiemaatschappij ontstaan. Er wordt veel van deze generatie verwacht en ligt er druk om niet te falen. Dit kan de mentale gezondheid en verwachtingen van Gen Z in de weg staan.

- Verveling. Gen Z is op zoek naar zelfontwikkeling en uitdaging. Krijgen ze niet de vrijheid om zelf oplossingen te vinden, dan raken ze verveeld en bestaat de kans dat je ze verliest aan een werkgever die dit wel aanbiedt.

 

Millenials in het kort:

+ Ambitie. Millennials staan bekend om hun ambitie. Ze willen laten zien wat ze waard zijn en streven ernaar zo snel mogelijk zoveel mogelijk waarde toe te voegen.

+ Teamwork. Dit was een belangrijk thema op school voor de millennials. Ze weten daarom als geen ander hoe het is om samen te werken en doen dit gemakkelijk.

+ Veel ervaring. Millennials zijn jobhoppers; ze hebben vaak in relatief weinig jaren al veel banen gehad. Hierdoor hebben ze veel verschillende ervaringen opgedaan die ze delen binnen hun huidige functie.

- Generatie 'Ik'. Doordat deze generatie zo gefocust is op succes en doorgroeien, ontvangen ze graag veel aandacht en vinden ze hun eigen groei erg belangrijk.

 

Generatie X in het kort:

+ Harde werkers. Deze generatie groeide op tijdens economische crises, waardoor ze een mentaliteit van hard werken en doorzetten hebben ontwikkeld.

+ No-nonsense. Deze collega’s hebben een nuchtere opvoeding gehad en staan daarom met beide benen op de grond.

+ Aanpassingsvermogen. Ze groeiden niet op met het internet en smartphones, maar moesten er wel snel gebruik van gaan maken. Ze hebben enorme veranderingen meegemaakt en kunnen zich daarom makkelijk aanpassen.

- Vasthouden aan het oude. Ze hebben al veel ervaring en zijn soms geneigd te denken dat ze alles al weten. Ook voelen ze soms geen drang om dingen te verbeteren als het al prima loopt.

 

3 voordelen van samenwerken tussen verschillende generaties.

Verschillende perspectieven:

Verschillende generaties zijn opgegroeid in verschillende periodes en hebben daarom verschillende levenslessen meegenomen. Generatie X heeft geleerd hoe belangrijk zelfstandigheid is, millennials betraden de arbeidsmarkt toen de wereld vol kansen was en barstte van ambitie, en Gen Z kan zich geen wereld zonder internet voorstellen en spreekt digitaal als geen ander. Ze hechten waarde aan verschillende dingen, maar de combinatie van deze perspectieven leidt vaak tot een goede middenweg.

Groei: collega’s als leerschool voor elkaar

Gen Z durft bestaande ideeën en processen uit te dagen en brengt frisse ideeën in, terwijl oudere generaties over de kennis beschikken die Gen Z nodig heeft om hun projecten tot een succes te maken. Een combinatie van de sterke eigenschappen van verschillende collega’s zorgt voor groei binnen de organisatie.

Langer personeelsbehoud

Dit voordeel ligt misschien niet zo voor de hand als de twee voorgaande punten, maar zijn niet minder waar. De overdracht van kennis en ideeën zorgt voor meer motivatie binnen teams, zorgt voor meer werkplezier en geeft collega’s het gevoel dat ze echt iets toevoegen. Er heerst ook een gevoel dat collega’s van elkaar kunnen leren en zich kunnen ontwikkelen, wat leidt tot langer behoud van personeel.

Het samenbrengen van verschillende generaties op de werkvloer brengt tal van voordelen met zich mee. Door de unieke perspectieven en ervaringen van Gen Z, millennials en generatie X te combineren, ontstaat een werkomgeving vol groei, innovatie en samenwerking. Kortom, het samenwerken tussen verschillende generaties op de werkvloer is niet alleen waardevol, maar ook essentieel voor het succes en de groei van organisaties in een steeds veranderende wereld.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

“Het belangrijkste verschil is onze focus op vrijheid en ondersteuning”

2 min2 mei 2024

Waarom fouten maken op de werkvloer goed is

2 min26 februari 2024

Goede voornemens op de werkvloer: zo behaal jij je doelen

2 min5 januari 2024

BENIEUWD WAT WIJ VOOR JOU KUNNEN DOEN?